Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402418 .

Woord van de Pastoor

Wedden dat...?

Toen enkele weken geleden Jos Brink overleed, kwamen bij mij herinneringen naar boven aan het programma “Wedden dat…?”. We keken thuis iedere week naar dat programma op de Nederlandse televisie. Het was iedere keer mooi om te zien hoe mensen eigenlijk onmogelijke dingen toch konden doen. Je stond er van te kijken wat mensen toch deden…

Eigenlijk kunnen we dat ook eens vanuit gelovige hoek gaan bekijken. Sommige dingen lijken onmogelijk maar vanuit je geloof, vanuit een band met de Levende Heer kun je soms bovenmenselijk sterk zijn. Dat is niet zomaar een kreet maar dat is iets wat de Heer ons in het evangelie zelfs belooft. Vanuit de zekerheid dat God altijd aan je zijde is en dat Hij met je meegaat, kunnen we grote dingen doen. De woorden waarmee Jezus ons dat zegt, zou een “Wedden dat…?”-uitdaging van Jos Brink kunnen zijn. Jezus zegt in het evangelie tot Zijn leerlingen: “Heb vertrouwen in God. Ik verzeker jullie: als iemand tegen die berg zegt: “Kom van je plaats en stort je in zee,” en niet twijfelt in zijn hart, maar gelooft dat gebeuren zal wat hij zegt, dan zal het ook gebeuren. Daarom zeg ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.” (Marcus 11, 22-25)

Regelmatig zie ik van die grote dingen die mensen vanuit hun geloof kunnen doen. Het zijn “grote dingen” die niet in de krant komen. Ik denk dan aan zovele voorbeelden. Spontaan denk ik aan die man die lichamelijk helemaal op was, hij brak zijn heup en kwam in het ziekenhuis te liggen. Daar werd aan de echtgenote gezegd dat hij niet meer thuis kon komen, dat hij naar een verpleeghuis moest. De vrouw wilde haar man toch naar huis, ze voelde zich sterk, ze had de hulp van de kinderen en van de thuiszorg. Drie maanden was de man nog thuis, hij is thuis overleden. Het was een haast onmenselijke opdracht. Ik hoorde haar zeggen: “Toen we elkaar trouw beloofden waren we allebei goed van gezondheid, nu de gezondheid van mijn man het laat afweten, blijf ik voor hem kiezen”. Vanuit haar ja-woord, gegeven voor het Altaar, wist ze dat God haar de kracht gaf om voor haar man te blijven zorgen.

Zo kunnen er veel voorbeelden gegeven worden van dingen die haast onmogelijk lijken, maar die vanuit de verbondenheid met de Heer toch werkelijkheid kunnen worden. Bijvoorbeeld iemand die je heel erg heeft gekwetst toch vergeven, omdat je weet dat de Heer je ook zoveel vergeeft. Of het verhaal van ouders die tijdens de zwangerschap te horen kregen dat ze een gehandicapt kindje zouden krijgen. Er werd hen een abortus voorgesteld want dat kind zou hen veel zorgen geven. Toch kozen ze er voor vanuit de overtuiging dat dit een leven was wat van God kwam. Ik ben elke keer getroffen hoe gelukkig ze zijn met hun kind, ook al is het een verschrikkelijk moeilijke opdracht.

Zo gemakkelijk laten we wel eens de schouders hangen en denken we dat we dingen niet aankunnen. Durven we er voor te bidden, durven we te geloven dat Hij ons kracht geeft, durven we te geloven dat Hij ons toefluistert: “Wedden dat je het kunt, met Mijn Hulp ?”

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.