Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402420 .

Woord van de Pastoor

Wat is je Kerk je waard ?

In de komende tijd wordt in Nederland weer de jaarlijkse actie Kerkbalans gehouden. In tegenstelling tot andere landen moet in Nederland elke geloofsgemeenschap instaan voor het eigen onderhoud, er is geen overheidssteun, Kerk en Staat zijn gescheiden. Dat heeft als gevolg dat als er geen geld genoeg is, de plaatselijke geloofsgemeenschap wordt samengevoegd met een andere. Dikwijls wordt dan de kerk afgebroken of er wordt een andere bestemming voor gezocht. Elk die bij het kerkgebeuren betrokken is, weet dat er veel geld nodig is om de kerk overeind te houden, een pastorie, de toelage voor de pastoor en ander personeel, organisten en dirigenten, verwarming en elektriciteit en ga zo maar door. Het aantal kerkbetrokken mensen is door verschillende oorzaken kleiner geworden en dat heeft gevolgen. Bij sommige mensen leeft nog een beeld dat het er allemaal wel is en allemaal zal blijven maar zo is het niet: als er onvoldoende financiële middelen zijn en onvoldoende inzet van vrijwilligers zal er heel wat vertrouwds verdwijnen in de komende tijd. Als gelovigen een kerkgebouw en de structuren die er mee samenhangen willen bewaren voor de komende generaties, zal men de handen uit de mouwen moeten steken en zijn duit in het zakje moeten doen. Wat is een kerk en een parochie je waard ? Elk die niet bijdraagt en zich niet inzet draagt bij tot de afbraak van de eigen kerkgemeenschap. Op plaatsen waar men zich genoodzaakt ziet om kerken te sluiten, komen mensen dan ineens in actie want “dat mag toch niet gebeuren”. Als elk die lid is van de Kerk nog maar een minimale bijdrage zou leveren, financieel en met een kleine inzet, dan zou er geen sprake zijn van kerksluiting. Nergens gaat een kerk zomaar dicht: het is altijd bij gebrek aan mensen en middelen, wat doe ik er voor ?

Een tijd geleden kreeg ik een mooie mail die ons eens bevraagt op wat geloof en Kerk mij waard is in vergelijking met andere dingen. We mogen die onderstaande gedachten eens tot ons laten doordringen:

“Vreemd, dat 100 euro zo veel lijkt als je naar de kerk gaat, maar zo weinig als je ermee gaat shoppen. Vreemd, hoe lang het duurt God een uur te dienen, maar hoe snel 90 minuten voetbal omgaan. Vreemd, hoe lang een paar uur in de kerk duurt, en hoe kort dat is, als je naar een film kijkt. Vreemd, dat we vaak niet weten wat we bidden moeten, maar dat we onze vriend of vriendin altijd wel wat te vertellen hebben. Vreemd, dat het zo spannend is als de voetbalwedstrijd in de verlenging gaat, en hoe we zuchtend op ons horloge kijken als de kerkdienst langer duurt dan anders. Vreemd, hoe moeilijk het is om een hoofdstuk uit het Heilige Boek, de Bijbel, te lezen, maar hoe makkelijk het is om 100 bladzijden van een bestseller te verslinden. Vreemd, hoe mensen bij een concert dolgraag op de voorste rij willen zitten, en zich in de kerk om een plaats op de achterste rij verdringen. Vreemd, dat we 2 tot 3 weken nodig hebben om een kerkelijke aangelegenheid in ons drukke schema in te passen,
maar een andere aangelegenheid op het laatste moment ingepland kan worden. Vreemd, hoe moeilijk het is voor de mensen om het Goede Nieuws te vertellen, maar hoe makkelijk het is om de laatste roddels te verspreiden. Vreemd dat zich de grappen over internet razendsnel verspreiden, maar als iemand begint nieuws te verzenden waarin God verheerlijkt wordt, denken mensen wel twee keer na of ze het door zullen sturen.”

Wat is mijn geloof en mijn parochie voor mij waard ?

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.