Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402418 .

Woord van de Pastoor

Wortels, eieren en koffie...

De jaarlijkse veertigdagentijd is een tijd waarin we nadenken over de grote lijnen van ons leven. Hoe is mijn band met God ? Hoe is mijn band met mijn familie en mijn medemensen ? Zie ik de weg die God met me heeft ? Door zovele dingen, zeker door moeilijkheden, kan het zicht op die zaken troebel worden. Durf je eens eerlijk die vragen te stellen.

Ik kreeg daarover een mooi verhaal doorgemaild. Een jonge vrouw ging naar haar moeder en vertelde haar hoe moeilijk ze het had. Ze was moe van het vechten en worstelen. Het leek wel dat wanneer het ene probleem was opgelost, een volgend probleem ontstond.

Haar moeder nam haar mee naar de keuken. Ze vulde drie pannen met water. In de eerste deed ze wortels, in de tweede eieren, en in de derde koffiebonen. Ze zette de pannen op het vuur en liet ze koken zonder een woord te zeggen. Na ongeveer 20 minuten deed ze het vuur uit. Ze viste de wortels eruit, haalde de eieren eruit, daarna schepte ze de koffie eruit en deed het alle drie in een aparte schaal."Vertel me wat je ziet?". "Wortels, eieren, en koffie," antwoordde ze.

De moeder vroeg haar dochter aan de wortels te voelen. Ze bemerkte dat ze zacht waren geworden. Toen vroeg de moeder haar om een ei te nemen en open te breken. Na de schil eraf gepeld te hebben, zag ze het hardgekookte ei. Tenslotte vroeg haar moeder om iets van de koffie te drinken. Ze glimlachte toen ze de rijke aroma van de koffie proefde.

Haar moeder legde uit dat elk van deze voorwerpen dezelfde moeite had doorgemaakt - kokend water - maar elk reageerde anders. De wortel was sterk, stevig, hard en onaantastbaar toen hij de pan inging. Echter na onderhevig te zijn aan het kokende water, werd de wortel zacht en zwak. Het ei was eerst kwetsbaar. Zijn dunne buitenschil had zijn vloeibare binnenkant beschermd. Maar na het kokende water doorstaan te hebben, werd zijn binnenste hard. De koffiebonen echter waren uniek. Nadat ze in het kokende water waren geweest, hadden ze het water veranderd. "Wat ben jij?", vroeg ze haar dochter. "Als moeilijkheden op je weg komen, hoe reageer je dan? Ben je een wortel, een ei, of een koffieboon?"

Denk er eens over na: Wie ben ik? Ben ik de wortel die sterk lijkt, maar verslap ik bij pijn en tegenslag en word ik zwak en verlies mijn moed en kracht? Ben ik het ei dat begint met een smeedbaar hart, maar door de hitte wordt veranderd? Had ik een vloeibare geest, maar door een sterfgeval, financiƫle tegenspoed, een teleurstelling, of een andere beproeving heb ik een stugge geest en een hard hart gekregen? Of ben ik zoals de koffieboon? De koffieboon verandert in feite het water, juist de omstandigheid die de pijn brengt. Als het water heet wordt, geeft de koffieboon zijn geur en smaak af. Als je bent als de koffieboon, dan is het zo dat wanneer de omstandigheden op zijn slechts zijn, jij juist beter wordt en je de situatie om je heen verandert. Als de tijden het donkerste zijn en de beproevingen het grootst, bereik je dan een ander niveau? Hoe ga jij om met tegenslagen? Ben je een wortel, een ei of een koffieboon ? Vertel God niet hoe groot jouw storm is. Vertel de storm hoe groot jouw God is!!! Zalige Veertigdagentijd, een mooie weg naar Pasen !
Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.

Nieuws waar ik blij mee was: http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=84290 en http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2009/detail_objectID684647_FJaar2009.html
zie ook www.sint-janscentrum.nl