Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402424 .

Woord van de Pastoor

Honderdjarigen bij ons en in de Bijbel

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=I5YaLhTyfIA


 


Ik was onlangs op bezoek bij Jeanne Weverbergh, onze oudste parochiane van Bever. Binnenkort wordt ze 103 jaar. Jeanne is geboren op 24 mei 1914. Ze was dus een baby van enkele maanden oud toen de eerste wereldoorlog is uitgebroken. Ze vertelde mij dat ze nog herinneringen heeft aan het einde van de eerste wereldoorlog. Sommige mensen mogen bijzonder oud worden. Als je denkt aan wat mensen als Jeanne allemaal hebben meegemaakt. In die afgelopen eeuw is er zoveel gebeurd. We denken aan de twee wereldoorlogen maar ook aan de vele veranderingen. Van televisie en computer was in de eerste tientallen jaren van haar leven nog geen sprake. Jeanne werd geboren toen de heilige Paus Pius X nog paus was, Paus Franciscus is de 10de Paus in haar leven.


 


Ook al is het aantal honderdjarigen door de goede gezondheidszorgen de laatste jaren flink gestegen, het blijft toch nog altijd bijzonder wanneer mensen de kaap van de honderd halen. In de afgelopen tijd vroegen parochianen mij of er in de Bijbel ook al honderdjarigen voorkwamen. Ik ben het even gaan opzoeken. In het begin van de Bijbel vinden we heel wat hoogbejaarden. U moet maar eens het vijfde hoofdstuk van het boek Genesis lezen. De eerste generaties mensen leefden volgens de Bijbel heel lang. We lezen in dat vijfde hoofdstuk dat Adam 930 jaar was toen hij stierf. Zijn zoon Set werd 912 jaar. Enos werd 905, Kenon 910, Mahalalel 895 jaar, Jared 962 jaar, Henoch stierf relatief jong en werd amper 365 jaar. Zijn zoon Metuselach echter werd de oudste van de hele Bijbel, hij bereikte de leeftijd van 969 jaar. In de Nederlandse taal is er een uitdrukking met een verwijzing naar de oudste Bijbelse figuur Metuselach. In de uitdrukking “Zo oud als Metusalem” wordt gezegd dat iemand naar eigentijdse maatstaven heel oud is. Zijn zoon Lamech werd weer een stuk minder oud, amper 777 jaar. Lamech werd op zijn 182ste  de vader van Noach. Ja, men bleef tot op hoge leeftijd kinderen krijgen in de Bijbel. De laatste zin van het vijfde hoofdstuk in Genesis vertelt ons: “Toen Noach 500 jaar oud was, verwekte hij Sem, Cham en Jafet”.


Het is in de tijd van Noach dat er een beperking komt in het aantal levensjaren. In het zesde hoofdstuk van Genesis vers 3 lezen we: “Toen dacht de Heer: ‘Mijn levensgeest mag niet voor altijd in de mens blijven, hij is immers niets dan vlees, hij mag niet langer dan 120 jaar leven”. Volgens de officiële waarnemingen is er nog maar ooit een mens ouder dan 120 jaar geworden, de Franse Jeanne Calment. Toen ze in 1997 overleed was ze ruim 122 jaar oud. Iemand merkte op: stel u eens voor dat die leeftijden van het begin van de Bijbel ook vandaag nog van toepassing waren, dan stond heel onze streek vol bejaardenhuizen en was er wellicht ook niemand meer te vinden die Minister voor de Pensioenen wilde worden…


 


Sommige mensen worden 100, anderen een flink stuk minder. Mensen kunnen daar soms echt mee worstelen. Ook op gelovig gebied kan dat invloed hebben. Men stelt zich dan de vraag: “Waarom sterft mijn dierbare zo jong, waarom moet ik zo jong sterven ?”. Gelukkig hebben we als christenen de zekerheid dat hoe kort of hoe lang ons leven hier duurt, ons leven overgaat in de Eeuwigheid op Zijn Belofte dat wie in Hem gelooft Eeuwig Leven heeft.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


EEN NIEUWE BENOEMING:


Het Nieuwsblad: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170505_02868757


Het Laatste Nieuws: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-galmaarden/pastoor-penne-vertrekt-a3150724/


Ringtv: http://www.ringtv.be/nieuws/pastoor-penne-ruilt-pajottenland-voor-holsbeek


Editiepajot: https://editiepajot.com/regios/4/articles/54208#.WQx3wqPyOj0.facebook