Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402421 .

Woord van de Pastoor

Maria lichtmis

Op 2 februari vieren we in de Kerk het feest van de Opdracht van de Heer, we noemen het feest ook wel "Maria Lichtmis". Het is de veertigste dag na Kerstmis. De Kerk viert dan de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen. Het feest wordt "Maria Lichtmis" genoemd omdat er op die dag kaarsen worden gezegend en omdat er in die plechtigheid ook kaarsenprocessie wordt gehouden voor de Mis. Het is een mooi gebruik om kaarsen te laten zegenen en die mee te nemen naar huis, sommigen brengen die dag heel wat kaarsen mee om te laten zegenen. Op bijzondere momenten steken ze die kaarsen dan aan. Bij het bidden voor een bijzondere intentie bijvoorbeeld steekt men dan die kaarsen aan. Ze herinneren ons dat Jezus Christus ons nabij wil zijn met Zijn Licht, zeker in momenten dat het donker is.
Onlangs was ik op bezoek bij een kloosterlinge die in haar kloosterkapel de mooie taak heeft voor de bloemen te zorgen. Bij elke feestdag zorgt ze voor aparte versiering. Ik kreeg van haar het verhaal mee waarom ze met Lichtmis sneeuwklokjes op het Altaar zet. Dat verhaal wil ik ook met jullie delen.
"Na de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs werd het koud op aarde en sneeuwde het constant. Niets was er meer te zien van de bloemen en de bomen waarvan ze zo veel hadden gehouden. Eva was door verdriet zo in zichzelf teruggetrokken dat ze niet hoorde hoe een engel naast haar liep. De engel pakte een sneeuwvlok en zei: "Eva, open je ogen, kijk!" De engel blies op de sneeuwvlok en heel langzaam veranderde die in een klein wit bloempje omgeven door zachtgroene blaadjes met diep verscholen goudgele meeldraden. De engel fluisterde: "Eva, dit bloempje wil een teken van hoop zijn, voor jou en voor alle andere mensen. Het is een teken dat het lente wordt. Het zachte groen staat voor de hoop die altijd blijft leven. De vorm van het bloemetje, een klokje, luidt als het ware de winter uit. Het goudgeel, diep in het hart verscholen, herinnert aan de zon die sterk is en zijn licht laat schijnen over allen." De engel zag dat het gezicht van Eva opklaarde en verdween. Maar overal waar de toppen van haar vleugels de sneeuw beroerd hadden, verschenen sneeuwklokjes. Maria wordt beschouwd als de tweede Eva, die door het baren van Jezus de weg naar het paradijs opnieuw ontsloot. Het werd gebruikelijk om op 2 februari het altaar te versieren met sneeuwklokjes als verwijzing naar hoop."
Laten we dit feest niet zomaar voorbij gaan.
Gods Zegen,
Uw priester en pastoor A. Penne.

2/3 februari - Maria Lichtmis/Opdracht van de Heer - viering H.Blasius
Op vrijdag 2 februari vieren we de veertigste dag na Kerstmis, het feest van Maria Lichtmis/Opdracht van de Heer. We herdenken dan dat Jozef en Maria met het kind Jezus naar de tempel gingen om het op te dragen. Vanouds worden er op deze dag kaarsen gezegend. Op 3 februari wordt in de Kerk de martelaar Blasius gevierd. Hij wordt bijzonder aangeroepen bij keelziekten (vanwege de wonderbare genezing van een klein kind dat graten had ingeslikt). Nu nog wordt op deze dag de Blasiuszegen gegeven ter bescherming van keelziekten en andere besmettelijke ziekten. We willen deze twee dingen combineren in een viering. De parochianen mogen zelf kaarsen meenemen om gezegend te worden, natuurlijk zijn er in de kerk ook kaarsen te verkrijgen.
Op vrijdagmorgen 2 februari om 10 uur zal er in de kapel van Lucia in Luyksgestel een Mis zijn met zegening van kaarsen, na de Mis is er gelegenheid om de Blasiuszegen te ontvangen.
Op vrijdagmiddag 2 februari om 14 uur is er in de kerk op de Weebosch de eerste vrijdagplechtigheid. Tijdens de Mis worden de kaarsen gezegend en na het lof is er gelegenheid om de Blasiuszegen te ontvangen. Daarna is er voor iedereen gelegenheid om koffie te drinken in de pastorie.
Op zaterdagavond 3 februari zal er in de Hofkerk te Bergeijk een viering zijn met de vormelingen met zegening van kaarsen. Na de Mis is er gelegenheid om de Blasiuszegen te ontvangen.
Zaterdag 3 februari - 17.30 uur - Viering voor pas- en jonggedoopten
Elk jaar rond het feest van Maria Lichtmis nodigen we als pastorale eenheid de gezinnen uit die in de afgelopen jaren een kindje hebben laten dopen. Er is een viering waarin ons kinderkoortje zingt, de kinderen worden gezegend, na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten bij een bekertje chocomelk.
Deze viering vindt plaats op zaterdag 3 februari om 17.30 uur in de Sint-Petruskerk op het Loo te Bergeijk. Het kinderkoor van het Hof zal deze viering opluisteren.
Alle jonge gezinnen zijn welkom.