Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402419 .

Woord van de Pastoor

Blasius en de dieren

YOUTUBE-FILMPJE OVER DE HEILIGE BLASIUS: https://www.youtube.com/watch?v=uyQjLmeUH6g&ab_channel=AndyPenne

Als we aan een heilige denken die heel veel van dieren houdt, dan denkt bijna iedereen spontaan aan de heilige Franciscus van Assisi. Niet voor niets heeft men op zijn feestdag van 4 oktober zelfs Werelddierendag gezet. Hij was echter niet de enige heilige waar van bekend is dat hij een grote voorliefde voor dieren had.

Eeuwen voor Franciscus leefde de heilige Blasius. De Kerk viert hem ieder jaar op 3 februari en mensen kennen deze heilige vooral omdat op die dag de Blasiuszegen wordt gegeven. Wij gaan dat aanstaande donderdag 3 februari, na de Mis van 19 uur in de kerk van Nieuwrode ook weer doen. Een bijzondere zegen tegen keelpijn en andere ziekten. In onze Federatie Holsbeek kennen nogal wat mensen het bijzondere schilderij in de kerk van Holsbeek, de marteling van de heilige Blasius. Van die heilige Blasius weten we ook dat hij een bijzondere liefde voor de dieren had. Verschillende verhalen zijn er bekend over zijn liefde voor de dieren. Voor hem waren de dieren ook schepselen van God en op die manier hield hij ook van hen.

De heilige Blasius leefde in een tijd van christenvervolging. Daarom hield hij zich ook geruime tijd schuil in de bossen. En daar ontstond er een bijzondere band met de dieren. Verhalen vertellen ons dat hij een vriendschap aanging met de dieren, hij deed ze nooit pijn en verzorgde hen als ze gewond waren. We vereren de heilige Blasius vooral omdat hij zijn leven voor zijn geloof in Jezus Christus heeft gegeven. Maar Blasius ging dus ook voor in een goed samenleven van mens en dier. In bepaalde verhalen over de heilige Blasius wordt zijn liefde misschien wel wat aangedikt als men schrijft dat de woeste dieren in het bos vriendelijk en tam werden bij het horen van zijn stem. De dieren likten hem in ruil voor zijn vriendelijkheid en wachtten geduldig op hem wanneer hij aan het bidden was. Wellicht wat overdrijvingen maar we weten wat men bedoelt…

Blasius hield zich dus schuil in de bossen vanwege de christenvervolging. Hij werd bij toeval gevangen genomen, Romeinse soldaten waren op zoek naar wilde dieren voor hun circusspelen…Sommigen beweren dat de liefde tussen Blasius en de dieren ook de reden is waarom hij geen martelaar is geworden in de arena tussen de wilde dieren: de wilde dieren zouden hem niets gedaan hebben… Men probeerde hem van het christelijke geloof af te brengen door allerlei folteringen. Hij werd met wolkammen gefolterd – dat wordt afgebeeld op het schilderij in de kerk van Holsbeek - en daarna onthoofd. Dat zou gebeurd zijn in het jaar 316. In een van de verhalen las ik: “De dieren konden hem niet redden van de wrede mannen, maar ze zouden in ieder geval niets doen om hem pijn te doen. De dieren die nog in het bos waren, huilden en jammerden om zijn verlaten grot. Ze gingen hem overal snuffelend zoeken, als zwerfhonden die hun baas verloren hebben. Het was een droevige dag voor de dieren van het bos toen de heilige Blasius voor altijd van hen werd weggenomen.”

Omdat de heilige Blasius elk dier met grote waardigheid behandelde en omdat hij in de dieren een weerspiegeling van de Schepper zag, is hij dus ook een beschermheilige voor de dieren geworden.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be