Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402100 .

Woord van de Pastoor

Sinterklaas en mandarijntjes

DIT FILMPJE IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=i0vOFVifQhs&ab_channel=AndyPenne

Wat bracht Sinterklaas bij jou toe je nog kind was ? Die vraag kreeg ik een tijd geleden. Het waren in elk geval nog geen computerspelletjes en heel dure dingen zoals er vandaag de dag door de Sint worden gebracht. Ik heb destijds nog veel strips van Jommeke gekregen van de Sint… Chocolade was er toch altijd bij en mandarijntjes. Als je in een winkel van de Sint een zakje kreeg, dan zat daar naast snoepjes en chocolade altijd minstens een mandarijntje bij. Bracht Sinterklaas dat ook niet mee uit Spanje ? In het lied “Sinterklaas goedheiligman” wordt er in elk geval gesproken over “appeltjes van oranje”.
Die mandarijntjes of soms sinaasappelen (appelsienen!) verwijzen naar een verhaal over een arme man die drie dochters had. De man had geen geld om de bruidsschat van zijn drie dochters te betalen en daardoor konden ze niet trouwen en dreigden ze in de prostitutie terecht te komen. Bisschop Nicolaas hoorde dit. Drie achtereenvolgende nachten gooide bisschop Nikolaas een zakje met goudstukken door het raam van het arme gezin. Op die manier konden die dochters trouwen. Die zakjes met geld kwamen terecht in de schoenen die voor de haard stonden te drogen en zo is ook de traditie gegroeid om je schoen te zetten voor Sinterklaas. In de kunst zagen die zakjes met geld er wel eens uit als sinaasappels of mandarijnen en zo groeide dus ook het gebruik om deze vruchten door de Sint te laten geven. In sommige landen zegent men zelfs mandarijntjes en sinaasappelen rond het feest van de heilige Nicolaas.
Die mandarijntjes of sinaasappelen zitten dus niet zomaar bij de Sinterklaasgeschenken maar ze herinneren aan een mooi verhaal uit het leven van de heilige Nicolaas. Ze spreken ons over hoe die heilige Nicolaas eeuwen geleden zijn christen zijn in praktijk heeft gebracht. Hij hoorde de nood van mensen en heeft er concreet iets aan gedaan, zonder er in gekend te willen worden. In de verhalen over de heilige Nicolaas wordt er altijd ook gezegd dat hij die geschenken uitdeelde zonder dat mensen het wisten dat het van hem kwam. Hij wilde goed doen zonder daarvoor geëerd te worden of erkenning te krijgen. Niet zijn persoonlijk eer was voor hem belangrijk maar dat zijn broeders en zusters het goed hadden. Hij heeft dat zeker gedaan uit evangelische bewogenheid. Twee woorden van de Heer Jezus hebben hem ongetwijfeld geïnspireerd hierin. Het Woord van de Heer, uit Matteüs 6,3-4: “Als gij een aalmoes geeft, laat uw linkerhand dan niet weten, wat uw rechter doet, opdat uw aalmoes in het verborgene blijve en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden”. En het Woord van de Heer, uit Matteüs 25: “Voorwaar, Ik zeg u: al wat gij gedaan hebt voor een dezer geringsten van mijn broeders, hebt gij voor mij gedaan”.

Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.
www.priesterpenne.be

PASTOOR PENNE ZIT IN ISOLATIE DOOR CORONA: https://www.leuvenactueel.be/nieuws/holsbeek/pastoor-van-holsbeek-in-quarantaine-in-pastorie

GOUDEN SINT-ROMBOUTSKRUIS VOOR MAURICE: https://www.leuvenactueel.be/nieuws/holsbeek/maurice-peeters-krijgt-gouden-sint-romboutskruis