Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 401876 .

Woord van de Pastoor

Zegening van een kruis

DIT WOORD IN YOUTUBE-VERSIE: https://www.youtube.com/watch?v=LmHep7rf99Y

Bij al de kerken van onze Federatie Holsbeek hebben we aan het begin van de Veertigdagentijd een groot kruis neergezet. Op elk kruis staat er “Op weg naar Pasen”. Bij het begin van de Veertigdagentijd hadden we niet durven denken dat het zo een aparte Veertigdagentijd zou worden. Velen in ons land zijn besmet met het coronavirus, er zijn mensen aan gestorven, uit vrees voor verdere besmetting zijn er door de regering maatregelen getroffen die heel ons dagelijkse leven veranderen. Ook het gelovige leven wordt er door getekend: er zijn geen publieke Missen meer, het kerkelijke leven is stilgevallen. In deze dagen mogen wij bijzonder opkijken naar het Kruis.

Het kruis is het belangrijkste teken van ons christelijk geloof.
Waarom? Jezus heeft geleden en is gestorven op het kruis. Hij is verrezen en door dat te doen heeft Hij alles goed gemaakt wat op de eerste bladzijden van de Schrift verloren ging. Toen werd door de eerste mensen door de zonde van ongehoorzaamheid de vriendschap tussen God en mens verbroken, de Hemelpoort was gesloten, zonde en dood kregen het laatste woord. God zond Zijn Zoon naar onze aarde, onze Heer Jezus Christus. Hij liet zich kruisigen, Hij heeft de folteringen van het kruis ondergaan, Hij stierf voor ons, Hij verrees. Door dat te doen is de vriendschap tussen God en mens hersteld, de Hemelpoort werd weer geopend, zonde en dood hebben vanaf dat moment niet meer het laatste woord. Wat daar toen op het kruis gebeurde, heeft met ons te maken. Jezus stierf op het Kruis voor u en mij, opdat wij zouden leven, eeuwig zouden leven. Vanuit dat geloof hebben christenen de eeuwen door altijd kruisen opgericht en kruisen gehangen in de huizen waar ze wonen en op de plekken waar ze samen komen. Zo doen wij het vandaag nog steeds. Niet alleen in onze kerken waar we samen komen voor de eredienst, maar op de plekken waar we leven, vergaderen en als christenen samen komen. We hangen kruisen omdat we altijd mogen denken, in de goede en de kwade dagen van ons leven: op het Kruis is Jezus voor mij persoonlijk gestorven en daardoor kan ik leven, echt ten volle leven, en zal ik eeuwig leven. Een belangrijke gedachte daarbij is dat we elke keer als wij een kruis zien, we mogen denken: dat heeft Jezus Christus voor mij persoonlijk gedaan en wat doe ik daarmee? Bij het zien van een kruis mogen we denken aan de woorden die Jezus spreekt in het derde hoofdstuk van het Johannesevangelie: “De Mensenzoon moet omhoog worden geheven zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woestijn, opdat eenieder die gelooft in Hem eeuwig leven zal hebben. Zozeer immers heeft God de wereld lief gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat wie in Hem gelooft niet verloren zal gaan maar eeuwig leven zal hebben.”

Het is in de Rooms-Katholieke Kerk een goed gebruik om een kruis, het symbool van het paasmysterie, te zegenen. Op de zondag voor Aswoensdag hebben wij de grote kruisen in onze kerken ook gezegend, velen zijn er getuige van geweest. In het zegeningsgebed staat de betekenis van het kruis voor ons, christenen, samengevat:

“Heer, heilige Vader, Gij hebt gewild dat het kruis van uw Zoon bron van alle zegening werd en oorzaak van elke dankzegging; sta ons genadig bij, nu wij als teken van ons geloof dit kruis hebben opgericht en geef dat wij ons hier op aarde richten op het mysterie van het lijden van Christus en de eeuwige vreugde van de verrijzenis bereiken. Door Christus onze Heer. Amen.”

Gods Zegen,
Uw priester en pastoor A. Penne.

INTERVIEW CORONACRISIS IN VASTENTIJD: https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/coronacrisis-in-vastentijd/43137