Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402421 .

Woord van de Pastoor

Rozenkransgedachten

ROZENKRANSGEDACHTEN


 


Je krijgt in de brievenbus en in de mailbox heel wat reclame toegestuurd. Gevraagd en ongevraagd krijgt men blaadjes, krantjes en mails waarin bedrijven hun producten aanprijzen. Vorige week kreeg ik een reclame gemaild van een wel heel apart bedrijf: een internetbedrijf wat gespecialiseerd is in rozenkransen. Op hun website www.rozenkrans-online.nl vind je een heel assortiment aan rozenkransen, een rozenkrans voor hem of voor haar. Blijkbaar moet er veel vraag naar zijn of zo een bedrijf zou niet kunnen bestaan. Nu moet ik ook toegeven: waar kun je nog een rozenkrans kopen behalve in een bedevaartsoord ? Gelukkig biedt internet hulp. Je kunt er een rozenkrans bestellen, gratis verzendkosten, vandaag besteld en morgen in huis en als je er niet tevreden over bent kun je hem binnen 14 dagen terugsturen. Naast rozenkransen verkopen ze ook armbandjes met de meest diverse heiligen erop. Iemand heeft een gat in de markt ontdekt !


 


Oktober is vanouds de rozenkransmaand. Op een bijzondere manier besteden gelovigen aandacht aan het rozenkransgebed in die maand. Het rozenkransgebed is zeer oud. Grote en kleine mensen in de geschiedenis hebben de voorspraak van Moeder Maria ervaren door het bidden van de rozenkrans. Als we iedere jaar op 7 oktober het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de rozenkrans vieren, dan vindt dat ook zijn oorsprong in een grote gebedsverhoring die de christenheid kreeg door het gezamenlijk bidden van de rozenkrans. Rond 1570 werd het christelijke westen bedreigd door de oprukkende Turken. De toenmalige paus, Pius V, kreeg met veel moeite een gezamenlijk leger van de christelijke staten op de been. De Turken moesten een halt toegeroepen worden. De paus riep de hele christenheid op om het rozenkransgebed te bidden en Maria’s voorspraak af te smeken opdat de christenen de Turken zouden kunnen verslaan en het christelijke westen veilig te stellen. En zo gebeurde het: op 7 oktober 1571 werden de Turken door de christenen verslagen bij de slag van Lepanto. Uit dankbaarheid heeft de paus toen het jaarlijkse feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans ingesteld op die datum. Dit feest is niet een overwinningsfeest maar een herinnering aan een grote gebedsverhoring na het bidden van de rozenkrans.


 


Een tijd geleden was ik op huisbezoek bij een weduwe en moeder van een groot gezin. Ze vertelde mij dat ze iedere dag haar Paternoster – zo noemen veel mensen in Vlaanderen het rozenkransgebed – bad. Ze vertelde mij ook hoe ze haar Paternoster bad. Ze ging in haar zetel zitten en dan keek ze naar de schouw. Op de schouw hangt het kruisbeeld, staat het Mariabeeld en de foto’s van haar grote gezin. Kijkend naar de beeltenissen van Ons Heer, Onze Lieve Vrouw en de mensen op de foto bad ze aan haar gebedssnoer die vele Onze Vaders en Weesgegroeten en Eer aan de Vaders en ondertussen dacht ze ook aan haar kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen en levende en overleden familieleden en dierbaren en vroeg zo om Maria’s voorspraak voor hen bij de Heer. Als ik het zo bij huisbezoeken hoor, is het rozenkransgebed – wat op zich een gemakkelijk gebed is – een steun en troost voor velen. Tallozen ervaren ook vandaag nog in dit eeuwenoude gebed Gods Hulp en Nabijheid.


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


WEBSITE GEMEENTE GALMAARDEN: http://www.galmaarden.be/page36854222.aspx