Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 337781 .

Woord van de Pastoor

Vervangen we Zwarte Piet door een engel ?


Er is de laatste jaren heel wat te doen over de figuur van Zwarte Piet.

Tegenstanders van Zwarte Piet zeggen dat de figuur racistisch is. Er zijn nu geluiden dat boeken met afbeeldingen van Zwarte Piet worden vernietigd en verwijderd uit bibliotheken; voorstanders van Zwarte Piet zeggen dat het tot onze cultuur, tot onze traditie hoort. Zwarte Piet is voor velen onschuldig en kindvriendelijk.

Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar en de gemoederen lopen soms hoog op. Men pleit nu voor roetpieten, veegpieten en regenboogpieten.

Als we toch iets anders gaan doen, laten we Zwarte Piet dan vervangen door een engel.
Sinterklaas is voor ons de figuur van de Heilige Nicolaas, bisschop van Myra die stierf in het midden van de vierde eeuw. Ik denk dat engelen perfect passen bij de Heilige Nicolaas en aanvaardbaar zijn voor iedereen. Het is niets nieuws, op verschillende oude schilderijen zie je de Heilige Nicolaas afgebeeld met engelen.
Engelen zijn onzichtbare helpers, ze helpen ons in onze keuzes voor het goede, het mooie en het liefdevolle. Waarom zoeken we nog verder naar helpers voor Sinterklaas?
Ook vandaag lezen we in de Catechismus van de Katholieke Kerk: “De Kerk vereert de engelen die haar bijstaan op haar aardse pelgrimstocht en die elk menselijk wezen beschermen”. (CKK 352)
Engelen helpen ons dagelijks, meestal onzichtbaar. In zijn leven hier op aarde hebben de engelen ook de Heilige Nicolaas geholpen, ons geloof en vertrouwen is dat hij als heilige bij God en de engelen woont. Heiligen zijn onze voorsprekers bij God, heiligen en engelen zijn ons als mensen nabij.

Toevallig zag ik dat speelgoedfabrikant Playmobil in zijn assortiment al “Sinterklaas en een engel” heeft: https://www.playmowatch.com/nl-BE/set/5592/St-Nicholas-and-Christmas-Angel.html

Het zou een meer verantwoorde keuze zijn om Sinterklaas te laten helpen door engelen.

Pastoor A. Penne
Holsbeek, 15 november 2020.