Home
Nieuws
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 337787 .

Woord van de Pastoor

Getuigen van Kerstmis

Op de markt van Galmaarden staat wekelijks een kraampje met wenskaarten. Deze week viel me op dat het kraampje alleen kerstkaarten had. Toen ik even bleef staan vroeg de vriendelijke verkoopster of ze mij kon helpen. Ik zei maar eerlijk dat ik echte kerstkaarten zocht, niet met sneeuwlandschappen, kerstballen en -bomen of de kerstman maar met waar het echt om gaat met Kerstmis: het Kind Jezus in de kribbe. Uit de wagen haalde ze drie soorten met mooie afbeeldingen van het Kind Jezus met Maria en Jozef. Op de vraag waarom ze die kaarten niet in het kraampje legde, kreeg ik geen duidelijk antwoord.  Christenen moeten handelaars durven vragen naar religieuze kaarten. We hebben met Kerstmis een grote kans om eenvoudig te getuigen van God die mens werd, God die met ons begaan is en naar ons toekomt, Jezus die onze Redder is. Er worden zovele kaarten met Kerstmis verstuurd. Christenen kunnen met een kaart met een christelijke afbeelding eenvoudig, zonder opdringen laten zien dat onze kerstwensen niets te maken hebben met een sneeuwtapijt of het begin van de winter, een boom of met een verklede man. Ook al kosten christelijke kaarten meestal wat meer, je geeft er wel een getuigenis mee. Waarvan getuig je trouwens met andere kaarten ?


 


Op doopgesprek zag ik deze week naast de wieg van de toekomstige dopeling een prachtige witte kerstboom met blauwe lichtjes erin en daaronder 2 ijsberen. In het doopgesprek bracht ik ter sprake dat voor veel kinderen het eerste verhaal wat ze over Jezus meekrijgen het kerstverhaal is. Kinderen vinden een kerststal mooi en ook leuk om wat met die beeldjes te doen… Die jonge ouders in dat doopgesprek kwamen zelf met de gedachte dat ze nog een kerststal moesten aanschaffen en dat die 2 ijsberen onder hun boom wel mooi waren maar inderdaad niets met Kerstmis te maken hadden. Christenen zullen zeker een kerststal in hun huis een duidelijke plaats geven. Naar de bezoekers aan je huis geef je een duidelijk getuigenis wat jouw kern van Kerstmis is. Waarvan getuig je trouwens met een kerstman ?


 


Vorig jaar was ik bij een kennis te gast. Zij doet wel heel veel met kerstlichtjes op en rond haar huis. Ze is een gelovige vrouw. Toch merkte ik in die kerstversiering weinig van haar christelijke geloof. Een kerstboom, de kerstman met zijn rendieren: die vormen waren er te zien op de gevel van haar huis, gemaakt met een soort slang van lichtjes. Dit jaar maakte ze een ster en een engel van die slang van lichtjes, verwijzend naar de Engel uit het evangelie die de Blijde Boodschap aan de Herders bracht en de ster die de Wijzen volgden om de weg naar het Kind te vinden. Het zijn eenvoudige dingen, het doet niets af van de sfeer en de gezelligheid maar die vrouw getuigt wel op een eenvoudige manier van haar Kerstgeloof.


 


In het vicariaat Vlaams-Brabant vraagt men in parochieploegen stil te staan bij een aantal vragen. Twee daarvan zijn: “Hoe kunnen we christen zijn in deze tijd en op deze plaats ?” en “Hoe behouden wij een plaats in de samenleving en welke ?”. Voor mij is het antwoord daarop dat we duidelijke identiteit moeten hebben als christenen, kom duidelijk uit voor wat je gelooft. Wees met Kerstmis een christen die getuigt van het grote Kerstmysterie, God is mens geworden en laat dat zien, ook in je kerstkaarten en je kerststal in je huis. Niet opgaan in de commercie van de kerstman of in het nietszeggende van een sneeuwlandschap maar ook in die dingen duidelijk als christenen onze stem laten klinken. Wees getuige van Kerstmis !


 


Gods Zegen, uw priester en pastoor A. Penne.


www.priesterpenne.be


 


ROUWREGISTER KONINGIN FABIOLA: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-galmaarden/pastoor-penne-tekent-rouwregister-a2148460/