Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402458 .

Nieuws > Mgr. Leonard - Boodschap Veertigdagentijd 2013


BOODSCHAP VOOR DE VEERTIGDAGENTIJD 2013



 


Beste broeders en zusters,


           


Binnen enkele dagen begint de veertigdagentijd. Bij die gelegenheid stel ik u voor, in dit Jaar van het Geloof, de blik te wenden naar Christus. Want zoals het evangelie van vandaag ons leert, is het inderdaad enkel door naar Jezus te luisteren en Hem te gehoorzamen dat we vruchten kunnen dragen. Ook Simon-Petrus en zijn metgezellen, vissers van beroep, hebben moeten aanvaarden dat het gehoor geven aan Jezus – een timmerman! – hen toeliet een massa vis te vangen. Interessant voor ons in een tijd waarin veel wordt gepraat over ‘nieuwe evangelisatie’!


 


Ik zou u willen uitnodigen tot dezelfde luisterbereidheid, met behulp van de geloofsbelijdenis die we elke zondag in de mis uitspreken. U zal trouwens opgemerkt hebben dat de tweede lezing van deze zondag, van de heilige apostel Paulus, al de aanzet van een credo bevat. Om op zondag ons geloof te belijden, hebben we twee mogelijkheden: het symbolum van de apostelen of de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel. In veel parochies wordt haast uitsluitend de eerste tekst gebruikt, ongetwijfeld omdat die het kortst is… Maar de tweede tekst is het rijkst aan inhoud en wordt bovendien gebruikt in de overgrote meerderheid van de christelijke kerken, katholieke en andere, over de hele wereld.


 


Aangezien de vastentijd ons uitnodigt tot bekering en versterving, stel ik u heel concreet voor om het credo van Nicea-Constantinopel te leren bidden. Als u het niet van buiten kent, vraag ik aan uw priesters om het af te drukken in de blaadjes die u gebruikt voor de zondagsvieringen.


 


Men werpt vaak op dat ‘het lange credo’ moeilijk te begrijpen is. Het klopt inderdaad dat het een beperkt aantal technische uitdrukkingen bevat. Maar het is een schitterende gelegenheid om die eens van naderbij te bekijken door er, in dit Jaar van het Geloof, enkele homilieën aan te wijden. Daarom heb ik aan uw priesters, diakens en pastorale werkers, samen met mijn nieuwjaarswensen, een artikel gestuurd. Dat kan als basis dienen voor twee of drie homilieën over het credo. Het zal ook integraal verschijnen in het bisdomblad ‘Pastoralia’ van maart.


 


Vandaag wil ik nog dit zeggen. Verlies nooit uit het oog dat ‘het lange credo’, afgekondigd door de eerste twee oecumenische concilies van Nicea, in 325, en van Constantinopel, in 381, de vrucht is van bijna vier eeuwen van gebed en van strijd, van reflectie en van lijden, in het fundamentele begin van ons geloof in Christus. Die tekst vervangen door persoonlijke composities is een vorm van ondankbaarheid ten aanzien van het geloof van kerkvaders en martelaren. Bovendien heeft het gezamenlijk bidden van dat credo een grote oecumenische betekenis. Het is de geloofsbelijdenis die we delen met christenen uit de hele wereld en uit de gehele kerkgeschiedenis. Het is onze universele band in tijd en ruimte.


 


Als de tekst van het credo goed wordt uitgelegd en goed wordt begrepen, loopt die over van leven. Als er veel jongeren aanwezig zijn, kan het wel eens gebeuren dat ik, na het credo kort te hebben uitgelegd, het eenvoudig vertaal in handgebaren. En ik kan jullie verzekeren dat iedereen het begrijpt, zelfs zonder met enige theologie vertrouwd te zijn!


 


Beste broeders en zusters, ik wens u allen een mooie tijd op weg naar Pasen, met, als een soort lanceerplatform, het altijd jonge en frisse geloof van Nicea-Constantinopel.


 


+ André-Jozef,


Aartsbisschop van Mechelen-Brussel


 


Deze boodschap voor de vasten zal gelezen worden in alle kerken en kapellen van het aartsbisdom tijdens de zondagsmissen op 9 en 10 februari 2013.