Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 402454 .

Nieuws > 31 augustus Maagdenwijding van Sarah Prove in Tollembeek

Op vrijdag 31 augustus om 17.00 u. zal Mgr. Léonard voorgaan in een plechtige Eucharistieviering in de kerk van Tollembeek. Sarah Prové uit Galmaarden zal tijdens deze viering aan de Heer worden toegewijd. Bij deze gelegenheid ontvangt zij van de bisschop opnieuw de naam Sarah-Immanuel. Door deze wijding wordt zij echter geen religieuze, maar wel godgewijde. Allen van harte welkom om mee te bidden en te vieren!


Welk onderscheid is er tussen een religieuze en een godgewijde vrouw?


Beiden behoren helemaal toe aan God. Het belangrijkste verschil is de ‘richting’ van het initiatief. Een religieuze beantwoordt aan Gods roeping door zelf een stap te zetten en geloften af te leggen (professie). De klemtoon ligt op het initiatief van de mens. Een godgewijde vrouw laat zich door God tot bruid nemen (wijding) De klemtoon ligt op het initiatief van God.


Ook uiterlijk is hun levensstaat verschillend. Zo leven religieuzen in gemeenschap, vaak afgezonderd van de wereld, terwijl de godgewijde vrouwen alleen leven of bij hun familie, midden in de wereld. Zij zetten er hun gewone werkzaamheden verder. Religieuzen leggen drie geloften af (gehoorzaamheid, armoede en zuiverheid). Bij de godgewijden, die geen geloften uitspreken (enkel een ‘heilig voornemen’), ligt de nadruk op de zuiverheid, om zoals Maria geheel ontvankelijk te zijn voor Gods Liefde. In de praktijk trachten zij natuurlijk ook de andere evangelische raden te beleven. Religieuzen dragen dikwijls een habijt of een ander uiterlijk teken, de godgewijde vrouwen niet.


Wat is de kern van deze roeping?


De godgewijde maagd is in de eerste plaats ‘bruid van Christus’. Dit betekent dat zij vooral geroepen is om de liefde van de Kerk (Gods Bruid) voor haar Bruidegom Christus uit te drukken. Als lid van de gelovige gemeenschap, die samen de Kerk vormt, wil zij door heel haar leven vooral de liefde van deze gemeenschap voor de Heer vertegenwoordigen. Haar grote voorbeeld is Maria, Maagd en Moeder.


Is dit een nieuwe vorm van roeping in de Kerk?


Neen, het is zelfs één van de oudste roepingen. In Jezus’ tijd waren er al mannen en vrouwen die zich geheel aan God toewijdden (Mt 19, 10-12). In de eerste eeuwen schrijven ook de kerkvaders over godgewijde vrouwen. Vanaf de 4e eeuw worden deze vrouwen aan God toegewijd tijdens een liturgische viering en vormen zij samen de ‘Ordo Virginum’, die in de kerkelijke hiërarchie na deze van de bisschoppen, priesters en diakens komt. Op dat moment ontstaan ook de kloostergemeenschappen, die van de 7e tot de 20e eeuw de maagdenwijding voor vrouwen in de wereld stilaan doen vergeten. Pas in 1950 werd deze roeping herontdekt, aanvankelijk alleen voor monialen, sinds 1970 ook opnieuw voor vrouwen in de wereld.


Wat is de specifieke taak of zending van de godgewijde vrouw?


Het is haar zending de bruidsliefde tussen Christus en iedere gelovige te tonen. Haar allereerste taak is het gebed van lof en voorspraak voor Kerk en wereld. De Eucharistie, het Getijdengebed, persoonlijk gebed en meditatie vormen dan ook de kern van haar leven.


Volgens haar persoonlijk charisma en de ingevingen van de Geest, kan zij ook andere taken op zich nemen die haar in werkomgeving of parochie worden toevertrouwd. Haar levensopdracht is echter eerder van de orde van het ‘zijn’ dan van het ‘doen’.