Home
Woord v.d. Pastoor
Priester Penne
Opname in de kerk
Dopen
Communie
Vormsel
Huwelijk
Jubilea
Uitvaart
Boete & verzoening
Ziek zijn
Maria
Links
Contactinformatie

Priester Penne

U bent bezoeker 279222 .

Nieuws > Parochienieuws Holsbeek-Sint-Maurus

SINT-MAURUS
HOLSBEEK

zaterdag 13 oktober
19.00 u: Eucharistieviering
H. Mis uit dank voor de goede afloop van een belangrijke ingreep
Lector: Rudy Janssens

dinsdag 16 oktober
09.00 u: Eucharistieviering
Gedachtenis van de H. Margareta-Maria Alacoque
H. Mis voor André Van Holen

vrijdag 19 oktober
9.00 u: Eucharistieviering
Gedachtenis van de HH. Johannes de Brébeuf, Isaac Jogues en gezellen
H. Mis voor Pastoor Frans Dedobbeleer, Pater Bavo Matthys, Kapelaan Jan Pornel en hun overleden familie

zaterdag 20 oktober
19.00 u: Eucharistieviering
met naamopgave van onze vormelingen
H. Mis voor Jef Cops en Maria Liebens

dinsdag 23 oktober
09.00 u: Eucharistieviering
Gedachtenis van de H. Johannes van Capestrano
H. Mis voor Judith Van Schepdael

vrijdag 26 oktober
9.00 u: Eucharistieviering
H. Mis voor Maurice Pé en Marie-Louise Bellemans en overleden familieleden

KENNISMAKING MET NIEUWE HULPBISSCHOP
Op woensdag 3 oktober kwam onze nieuwe hulpbisschop, Mgr. Koen Vanhoutte, kennis maken met de actieve priesters, diaken en pastorale werkers van het decanaat Leuven. We hebben samen gebeden, gegeten, ons voorgesteld aan de bisschop en van gedachten gewisseld. Het was een boeiende avond. Binnenkort zal er ook een bijeenkomst zijn voor de gepensioneerden. Onze nieuwe hulpbisschop reist door het hele vicariaat om kennis te maken met de pastorale krachten.

OKTOBER – ROZENKRANSMAAND
Vanouds is de oktobermaand de rozenkransmaand. Individueel of in het gezin kan men in oktober wat meer aandacht geven aan dit eeuwenoude gebed. Paus Franciscus heeft in de afgelopen tijd enkele malen opgeroepen om in oktober dagelijks het rozenhoedje te bidden en het gebed af te sluiten met het gebed tot Maria, “Sub Tuum Praesidium”:
“Tot u nemen wij onze toevlucht: wees onze bescherming, heilige Moeder van God, wijs onze gebeden niet af als wij in nood zijn, maar verlos ons uit alle gevaren, gij, glorierijke en gezegende Maagd. Amen.”
En ook met het gebed tot de Heilige Aartsengel Michael:
“Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd; wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doet gevoelen. En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.”
In onze parochies bidden we samen het rozenhoedje, op maandag- en donderdagavond voor de weekmissen van 19.00 uur. Concreet dus op maandagavond om 18.40 uur in de kerk van Sint-Pieters-Rode en op donderdagavond om 18.40 uur in de kerk van Nieuwrode.
Welkom.

NAAMOPGAVE VORMELINGEN
In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 oktober zullen de vormelingen hun naamopgave doen. De vormelingen van Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode doen dat samen in de viering van zaterdag 20 oktober om 17.30 uur in de kerk van Sint-Pieters-Rode; de vormelingen van Holsbeek in de viering van zaterdag 20 oktober om 19.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek en de vormelingen van Nieuwrode in de viering van zondag 21 oktober om 10.30 uur in de kerk van Nieuwrode. We dragen onze vormelingen in deze dagen bijzonder mee in onze gebeden.

FILM ‘THERESE’
Om alvast te noteren: de parochieploegen van Holsbeek en Kortrijk-Dutsel organiseren een filmavond in de Bibliotheek in de Gravenstraat op maandag 12 november om 20.00 uur. We kijken samen naar de film “Therese, de kleine weg van de jonge heilige uit Lisieux”, over het leven van de heilige Theresia van Lisieux, een van de populairste heiligen uit de moderne tijd. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

EEN TERUGBLIK OP DE DAG VAN DE LANDBOUW
Naar jaarlijkse traditie vierden onze vier parochies op zondag 16 september samen de Dag van de Landbouw in de feesttent van de Landelijke Gilde aan de Langestraat in Sint-Pieters-Rode. Veel mensen woonden de Eucharistieviering bij. Op zo een moment voelt iedereen aan hoe prettig het is om als Federatie samen te vieren: een volle tent met meer mensen dan er normaal in de vier kerken samen op een weekend komen. Het Federatiekoor luisterde de viering op. We waren met drie priesters aan het altaar, Pater Toon en Priester Janssens concelebreerden met mij. Dankzij Godelieve waren alle benodigdheden van de kerk naar de tent gekomen. Op het einde van de viering waren er veel kinderen met hun tractor gekomen om te laten zegenen.
In de namiddag mochten we vele grote tractoren zegenen, iemand probeerde ze te tellen en verzekerde mij dat er 186 tractoren waren gezegend.
Met dankbaarheid kijk ik terug op dat samen vieren van onze Federatie. We gaan verder op de ingeslagen weg.
Pastoor A. Penne

UITZENDINGEN OP RADIO MARIA VANUIT HOLSBEEK
Sinds begin september vorig jaar worden de Missen op dinsdag- en vrijdagmorgen om 9.00 uur in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek uitgezonden op Radio Maria Vlaanderen. Heel wat parochianen uit onze federatie luisteren regelmatig. Met een de DAB+-radio is het goed te beluisteren en ook via www.radiomaria.be.
Wie televisie kijkt met een decorder van Telenet kan via kanaal 912 ook luisteren.
Op woensdagmorgen om 8.30 uur bidt Pastoor Penne ook het kerkelijk ochtendgebed voor op Radio Maria.
Voor veel mensen is Radio Maria (met als studio in de kerk van Egenhoven) een grote rijkdom voor hun geloofsleven. Probeer het ook eens.

DURF UW KERKELIJKE UITVAART VASTLEGGEN!
In de afgelopen tijd was er in elk van onze parochies wel eens verontwaardiging omdat mensen van wie bekend was dat ze gelovig en kerkelijk waren geen kerkelijke uitvaart kregen van hun nabestaanden. Dikwijls was het zo dat het een weduwe of weduwnaar was van wie de partner wel een kerkelijke uitvaart had gekregen en nu de laatste van het echtpaar overleed, kreeg deze van de nabestaanden geen kerkelijke uitvaart. Heel dikwijls hoor je dan: “Dat kan toch niet de wens geweest zijn van die overledene”. Heel wat gelovige mensen vragen zich af: ga ik van mijn kinderen of familieleden nog een kerkelijke uitvaart krijgen?
Als u zeker wil zijn dat er na uw overlijden gebeurt wat uw wens is, dan is het gemakkelijk op te lossen. U gaat naar het gemeentehuis en u laat gewoon vastleggen dat u een kerkelijke uitvaart wil, of u begraven of gecremeerd wilt worden en op welke begraafplaats u wilt begraven of bijgezet worden. Wanneer u het daar vastlegt, dan zal er gebeuren wat u het wilt. Leg uw wensen daarrond duidelijk vast, ook al vermoedt u dat uw familieleden het wel weten en zullen doen. Heel wat mensen zijn in de afgelopen tijd al naar het gemeentehuis gegaan en hebben dat gedaan. Er zijn geen kosten aan verbonden en het stelt mensen gerust.
Gewoon doen!

NOVEENKAARSEN
Veel mensen branden graag een noveenkaars, een kaars die negen dagen brandt. Vanaf Lichtmis zullen er in onze kerken overal noveenkaarsen voorzien worden. Voor elke parochie is er een eigen noveenkaars gemaakt:
 Voor Holsbeek Sint-Maurus met een afbeelding van Onze Lieve Vrouw van Holsbeek, zoals ze ook in het gemeentewapen staat;
 voor Kortrijk-Dutsel met de afbeelding van “ons” beeld van de heilige Catharina;
 voor Sint-Pieters-Rode met de afbeelding van het Mariabeeld uit de kerk en van “ons” beeld van de heilige Wivina;
 voor Nieuwrode met de afbeelding van het beeld van de heilige Lambertus dat vooraan in de kerk staat.
Tijdens de vieringen van 3 en 4 februari zullen we de kaarsen voorstellen en vanaf dan zijn ze ook beschikbaar, aan 3,50 euro per stuk. Misschien ook mooi om eens weg te geven, zo een kaars met de afbeelding van iets uit het eigen dorp.


BIJ ONS GEDOOPT
Op zondag 15 oktober werden in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek twee kindjes gedoopt.
Eerst was er het Heilig Doopsel van Elise Lemmens, dochter van Steve Lemmens en Bie Schierhout; zij wonen aan de Kortrijksebaan. Peter en meter zijn Cedric Lemmens en Marlies Schierhout.
En dan het doopsel van Liv Vuerinckx, dochter van Kris Vuerinckx en Karen Buisset van de Dutselstraat. Peter en meter zijn Steve De Keyzer en Sofie Scheys.
Op zaterdag 28 oktober werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt: Louis Boogaerts, zoon van Willem Boogaerts en Inge Lahey; zij wonen in de Dutselhoek. Peters zijn Jurgen Lahey en Pieter Boogaerts.
Op zaterdag 18 november werd Seppe Bolsens in de Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Seppe is de zoon van Paul Bolsens en Greet Bloemen; zij wonen op de Leuvensebaan. Peter en meter zijn Gerard Bloemen en Martine Vanclair.
Op zaterdag 2 december werd in onze Sint-Mauruskerk Daan Piron gedoopt, zoontje van Inge Piron. Peters zijn Kevin Piron en Michael Piron.
Op zaterdag 9 december werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt: Elise Vuegen, dochter van Roel Vuegen en Nohaleen Vanderleenen uit de Dellestraat. Peter en meter zijn Kris Vuegen en Julie Van der Straeten.
Op zondag 18 maart 2018 werd in de Sint-Mauruskerk van Holsbeek Stien Hendrickx gedoopt door Pastoor Penne. Ze is de dochter van Ria Hendrickx; samen met zus Janne wonen ze aan de Leuvensebaan. Peters zijn Koen Hendrickx en Geert Driesen en meters zijn Els Willems en Annick Holvoet.
Op zaterdag 7 april werd in onze Sint-Mauruskerk Nathan Pieters door Pastoor Penne gedoopt. Hij is de zoon van Ken Pieters en Geraldine Parys; ze wonen aan het Asseltveld. Peter en meter zijn Marco Chessa en Nadine Dirven.
Op zaterdag 14 april werd in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne Hasse Goris gedoopt. Hasse is de dochter van Kris Goris (+) en Sigrid Maene, van de Chartreuzenberg. Peter en meter zijn Hugo Goris en Sara De Wever.
Op zondag 29 april werd in onze Sint-Mauruskerk Eden Peeters door Pastoor Penne gedoopt. Eden is de zoon van William Peeters en Dorien Sellekaerts, uit de Kartuizerstraat. Peter en meter zijn Pieter Sellekaerts en Inge Puttemans.
Op Pinksterzondag 20 mei werd Floor Hendrickx in onze Sint-Mauruskerk gedoopt door Pastoor Penne:. Floor is de dochter van Mattias Hendrickx en Inne Meulemans uit Linden. Peter en meter zijn Hans Meulemans en Niky Hendrickx.
Basil Torfs, zoontje van Dries Torfs en Lore Demeulenaere uit de Kortrijksebaan; peter en meter zijn Bram Demeulenaere en Karen Torfs.
Gust Demeulenaere, zoontje van Saartje Demeulenaere uit Kessel-Lo; peter en meter zijn Dries Torfs en Bieke Demeulenaere.
Op zaterdag 28 juli werd in onze Sint-Mauruskerk Lewis De Meyer door Pastoor Penne gedoopt. Lewis is de zoon van Cedric De Meyer en Chana De Win uit Muizen. Peter en meter zijn Dries Aerts en Danielle Antoine
Op zondag 5 augustus werd Lewis Vangilbergen in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Lewis is het zoontje van Joeri Vangilbergen en Marianne Carlon; zij wonen in de Kapeldreef. Peter en meter zijn Maarten Wiets en An Vangilbergen.
Op zondag 5 augustus werd Leander-Lewis De Vulder in onze Sint-Mauruskerk door Pastoor Penne gedoopt. Leander-Lewis is het zoontje van Jimmy De Vulder en Dorien Cooreman uit Sint-Niklaas. Peter en meter zijn Jarry De Vulder en Rita De Sadeleer.
Gods Zegen voor deze gezinnen.

KERKELIJK HUWELIJK
Op zaterdag 28 juli hebben Bart Schots en Nele Barthier uit de Verhaegenstraat elkaar in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Leuven het ja-woord gegeven in het kerkelijk huwelijk. Getuigen waren Agnes Tuyls, Aline Adams, Linda Carlu en Wim Barthier.
Op zaterdag 6 oktober hebben Matthias Laermans en Camille Lagae uit Zaventem elkaar in onze Sint-Mauruskerk het ja-woord gegeven in het Sacrament van het huwelijk. Getuigen waren Michael Boey, Bastien Richard, Olivia Lagae en Noemie Braeckeveld.
Gods Zegen voor hun toekomst.


OPDRAGEN HEILIGE MISSEN
Het is een oud en goed gebruik om te bidden voor de overledenen en Heilige Missen te laten opdragen voor hun zielenrust. Voor het opgeven van misintenties kan men terecht op de pastorij aan de Rotselaarse baan 10, voor of na de Missen in de sacristie of men kan een enveloppe met de misintentie en het stipendium (voor een weekendviering is dat 15 euro en voor een weekdagviering 11 euro) in de brievenbus van de pastorij stoppen.

ZANGKOOR SINT-MAURUS HOLSBEEK
Na een welverdiende vakantie is het zangkoor terug gestart met het opluisteren van de zaterdagavondvieringen. Al wie samen met hen wil zingen tot lof en eer van onze Heer is van harte welkom!
Zij repeteren op woensdagavond om de 14 dagen om 19.30 uur in de pastorie.

SAMEN AAN TAFEL
Regelmatig vragen parochianen of ik iedere middag zelf kook... Nee, kookkunsten heb ik niet. Iedere middag eten we met vier priesters samen in het WZC Sint-Margaretha in Holsbeek. Mijn tafelgenoten zijn priester Luc Vercammen die er woont en die velen kennen omdat hij afkomstig is uit Nieuwrode; priester Arthur Janssens kennen ook veel parochianen omdat hij al tientallen jaren assisteert, vooral in Kortrijk-Dutsel, Holsbeek en Sint-Pieters-Rode; priester Jozef Mertens komt ook al vele jaren in Holsbeek eten, hij was lang professor aan de universiteiten van Leuven en Kortrijk. Het is goed om als priesters samen te zijn, mooi dat we dat elke middag in Holsbeek kunnen doen.

VIERING SINT-FRANCISCUS
Op zaterdag 6 oktober was er in onze Sint-Mauruskerk een viering rond de Heilige Franciscus. Enkele kinderen brachten een knuffeldier mee om te laten zegenen.

MOSSELRESTAURANT
Op zondag 28 oktober heeft in het parochiecentrum De Plein, Klein Langeveld 34, het jaarlijks Mosselrestaurant plaats van het Holsbeeks Harmonieorkest Sint-Maurus. Naast mosselen zijn er ook koninginnenhapjes en balletjes in tomatensaus te verkrijgen, zowel in grote als in kleine porties. De keuken is open van 11.00 tot 20.00 uur. Voor kinderen wordt er een speel- en filmhoekje voorzien.
Meer info: www.harmonieorkestholsbeek.be